A A A K K K
людям з порушенням зору
Департамент освіти Луцької міської ради

Поговоримо про актуальне

Дата: 07.05.2020 15:43
Кількість переглядів: 12

      Мільйони людей по всьому світу змінили звичний спосіб життя. Щоби запобігти поширенню епідемії залишились вдома, бо дім став фортецею.

     Ізоляція під час карантину схожа до соціального вакууму, в якій сім’ї мають перебувати цілими днями. Такий досвід для більшості з нас новий, зовсім незрозумілий і обтяжуючий. Ймовірність того, що можуть виникати конфлікти чи суперечки суттєво зростає. Причина – наші базові потреби частково порушені: немає відчуття безпеки, вимушені відпустки чи зупинка власної справи; втрата можливості скинути внутрішнє напруження – відвідувати розважальні заклади, проводити час з друзями, і просто побути наодинці. В таких умовах важливо зберігати свої особисті межі і простір інших. Це означає – дозволяти собі та іншим висловлювати свої думки, відповідати за власну поведінку, демонструвати самоповагу і повагу до інших, вміти чути і намагатися досягти компромісу.

      У зв’язку з карантинними заходами в світі відслідковується тенденція до збільшення кількості розлучень і домашнього насильства. На жаль, в Україні також зросла кількість таких випадків у цей період. Адже час перебування людей один з одним у сім’ях збільшується. Зростає напруга на фоні погіршення економічного стану, і, взагалі, достатньо стресова та психологічно нестабільна ситуація призводить  до того, що наша статистика показує збільшення випадків неадекватної поведінки членів сім’ї.

     У країні за період упровадження карантинних обмежень на телефонну лінію «102» надійшло близько 42 тис. звернень щодо домашнього насильства (у середньому за добу – 1500 звернень).

     Насильство – тема резонансна, яка сьогодні активно обговорюється в суспільстві та засобах масової інформації. Проблема насильства в сім’ї – не нова. 07 січня 2018 року набув чинностіЗакон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству.

     У сім’ї закладається основа любові, пошани, моральності, терпимості. Діти, які стали свідками або жертвами насильства в сім’ї, нерідко самі переносять цю модель поведінки у своє доросле життя і чинять насильство.

     Статистика свідчить про те, що більша частина агресорів, кривдників, злочинців виросли в сім’ях, де відбувалося насильство над близькими або над ними.

 

Рекомендації, які допоможуть співіснувати цілодобово в одному просторі, поважаючи межі одне одного

      Насамперед потрібно пам’ятати, що ця кризова ситуація не буде вічною, адже людство не раз переживало пандемії.

    Щоранку, прокинувшись, казати собі якусь мотивуючу фразу. Або ще цікавіший варіант: домовитись з членами сім’ї, щоби кожен написав на окремих стікерах різні підтримуючі фрази, поскладав  їх в коробку чи прозору посудину і кожного ранку витягав підтримуюче послання на день.

     Зберігати авторство свого життя: планувати свій день, виходячи зі своїх потреб, – це і спільний час з рідними, і час для свого задоволення (відновити хобі, вивчати іноземну мову, читати, дивитись фільми, слухати музику чи писати її тощо); професійні завдання, коли працюєш у режимі онлайн.

     Фізична активність (зараз вона просто необхідна!). Вчені довели, що фізичні вправи чи ранкові/вечірні прогулянки підтримують наш психологічний та емоційний стан і тим самим зводять до мінімуму виникнення депресії та надмірної тривоги.

      Розподілити між собою ролі. Особливо це стосується сімей, де є діти. Не забувати про те, що дітям потрібна підтримка. Адже навчання перейшло в режим онлайн і не всім дітям вдається самотужки опрацьовувати новий матеріал, окрім цього, вони звикли до активності – відвідували різноманітні гуртки, просто гуляли з друзями, займались улюбленою справою. Варто намагатися проговорити і навіть прописати обов’язки. У кожного тоді буде своя відповідальність, повага до іншого. Це допоможе знімати навантаження на одну людину і згуртовувати сім’ю.

     Для збереження гармонійних  партнерських стосунків потрібно не забувати про слова вдячності, підтримки, компліменти. Можна спільно переглядати фото чи відео із сімейних подій, поїздок. Дозволити собі мріяти, обговорювати майбутні плани. У такий спосіб можна переключати свою увагу на позитив, отримуючи радість та ресурс самореалізації. Важливо домовлятись про час, який можна проводити за власним бажанням, щоби знімати зайве напруження. Дозволяти собі трохи відпочити. Домовлятися про дію правила «СТОП!» і таким чином зупиняти напругу, що зростає в тій чи іншій ситуації.

     Вдалою «таблеткою» може виявитися  музика в мажорній тональності,  енергійна та динамічна.

     Ефективним може бути ведення щоденника радісних подій (фрагменти життя, які приємно здивували, розсмішили, принесли задоволення), опис почуттів, переживань, арт-терапія. Поганий настрій просто не витримує творчої зосередженості на чомусь.

     Працівниками «НМК психологічної служби» управління освіти міста Луцька модифіковано форми роботи  на час карантину та визначено наступні актуальні напрямки:

- просвіта та профілактика (на веб–сайтах закладів освіти, в чатах, в онлайн групах педагогів/батьків/учнів в телеграм, Viber та інші) викладена інформація: «Як не піддатися загальній паніці», «Вплив засобів масової інформації на психіку дітей», «Поради щодо зберігання спокою», «Перебування в соцмережах під час карантину: фейки та перевірка фактів», «Як не перетворити дім на пастку для батьків та дітей – корисні поради», «Вплив зайнятості на зниження рівня тривоги й емоційного стану»,  «Рекомендації для учасників освітнього процесу щодо заходів безпеки проти коронавірусу», «Як важливо навчитися опановувати себе та керувати своїми емоціями», «Домашнє насильство: як захиститись в умовах карантину», «Карантин – не привід для насильства», «Ефективний діалог – поради батькам», «Безпека людини – понад усе!»;

- консультування індивідуальне, рідше групове (в онлайн режимі, Skype режимі, телефонному та інші). Орієнтовна тематика: «Яким чином поліпшити соціальну ізоляцію?», «Які поради давати батькам та дітям під час карантину?», «Яким чином цікаво організувати спільне дозвілля?», «Як розмовляти з дітьми про коронавірус?», «Шляхи реагування на проблему домашнього насильства» та інші.

      Принагідно нагадуємо, що Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації «Ла Страда - Україна» працює у звичному режимі – безкоштовно, анонімно, конфіденційно.  Всі можуть звернутися (або перенаправити до фахівців) за номерами: 0 800 500 335 (зі стаціонарних) або 116 123 (з мобільних), коли потребуватиме допомоги.

     Методисти «НМК психологічної служби» пройшли сертифіковане навчання за програмами: «Родинна твердиня», «Без ляпасу: як з любов’ю та повагою визначати дитині кордони», «Навчіть дитину захищатися» (для дітей дошкільного віку), «Вчимо дитину захищатися» (для дітей 10-13 років), «Я вмію себе захистити» (для дітей 14-18 років) та підготували тренерів. Зазначені програми сприяють попередженню усіх форм домашнього насилля та успішно впроваджуються в усіх ЗДО, ЗЗСО міста.

     Цьогоріч на виставку педтехнологій «Творчі сходинки педагогів Луцька» підготовлено методичні розробки, корекційні програми і просвітницькі буклети щодо запобігання агресії та домашнього насильства.

      Системно впроваджується у ЗДО, ЗЗСО (початкова школа) навчальна програма «Компас у світі ціннісних орієнтацій у дітей», яка формує вміння регулювати поведінку в сім'ї та в освітньому просторі.

      Розширена інформація на актуальні теми розміщена на сайті управління освіти у розділі «НМК психологічної служби».

      Сила, підтримка, співпраця, впевненість, спрямованість на поставлену мету, забезпечать нам стабільність у нестабільні часи.

Контакти служб, де можна отримати допомогу:

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 116 123 (безкоштовно з мобільного) або 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних). Цілодобово, анонімно та конфіденційно.

Контакти мобільних бригад соціально-психологічної допомоги:

На сайті rozirvykolo.org або на “гарячій лінії”

Як потрапити до притулку:

Через мобільні бригади або поліцію.


« повернутися

Вхід для адміністратора